Om Mola Druvbörd

Om Mola Druvbörd

För flera år sedan, runt år 2010, mellan barn ett och två, drabbades jag av en partiell mola. Det är fortfarande svårt att hitta information om diagnosen och det är en sjukdom där det är bra att läsa på själv vilken behandling som gäller, då sjukdomen är så ovanlig att läkarna inte känner till den.

Kort beskrivet så är mola/druvbörd en taskig form av missfall som kan vara partiell eller komplett. Beroende på utfallet bestäms sedan behandling och uppföljning. En mola måste skrapas så att ”material” kan skickas för undersökning av vilken sorts mola man drabbats av. Det brukar ingå röntgen av lungorna för att se om metastaser spridit sig uppåt i kroppen.

En mola är alltså en typ av cancer som man bara kan få genom att bli gravid. Den är i de flesta fall helt ofarlig och försvinner oftast helt i och med skrapningen, men det förekommer också att man måste äta cellgift. Sjukdomen är inte dödlig i Sverige.

Det tar mellan sex månader och ett år att bli ”friskskriven” eller släppt av vården för återkontroller. Först då kan man försöka att bli gravid igen. Så räkna med minimum på 6 månaders graviditetsförbud och i vissa situationer upp till ett år eller mer, beroende på hur ens hCG-värde uppfört sig efter skrapningen. En eventuell ny graviditet kan dölja spridning av metastaser.

Bra länkar:

Forum på Familjeliv för stöttning, pepp och gemenskap

Läkartidningen om Mola Hydatidosa

Wikipedia om Druvbörd

Charing Cross Hospital – bra information

APP med information för drabbade av Mola, gjord av Charing Cross i London.

Foto: Nikos Papadogiannakis, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
Foto: Nikos Papadogiannakis, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *